Hackathon:
»Kulturna pustolovščina
na dlani«

Slovenska turistična organizacija, v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo in Ministrstvom za kulturo, ter v sodelovanju z – Microsoft, IBM, XLAB, GDi Ljubljana, Comtrade, Oracle…. organizirajo

Sodeluj v tehnološkem izzivu »Ustvari digitalno zgodbo kulturne dediščine« ter se poteguj za privlačne nagrade!

IZZIV: ZASNOVA IT REŠITVE, KI NASLAVLJA NASLEDNJE SPLOŠNE IZZIVE:

Namen tekmovanja – javnega nagradnega natečaja je izdelati idejno zasnovo aplikacije, ki bo z uporabo odprtih podatkov omogočila boljšo promocijo in doživetje kulturne dediščine v turizmu ali boljše povezovanje kulturne dediščine s turizmom.

Na področju kulturne dediščine se tokrat izpostavlja naslednje tri
konkretne izzive, ki so bistveni z vidika turistične promocije, in sicer:

1) Povezovanje ponudbe različnih vrst dediščine (tudi digitalne) in vključevanje manj znane dediščine (tudi izven glavnih sezon (desezonalizacija) oziroma sezoni prilagojeno
2) Povezovanje dediščine in gastronomije Slovenija – Evropska gastronomska regija ali Taste sLOVEnia
3) Večje povezovanje dediščine na mednarodnih seznamih (Unesco in Znak evropske dediščine) z lokalno ponudbo

Kdaj:
sobota, nedelja,
29. in 30.09.2018

Kje:
ABC Hub (pod Emporiumom),
Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana

Kdo:
vsak, ki se želi poglobiti v spoznavanje
kulturne dediščine Slovenije in povezati le-to
z zanimivimi turističnimi doživetji.

Kot mnogo držav se tudi Slovenija sooča z izzivom, kako novosti digitalizacije vpeljati v prakso in povezati s področjem kulturne dediščine in turizma. V tem kontekstu sta predvsem pomembna dva razmisleka: prvi se dotika dejstva, da imajo države ogromne količine odprtih podatkov, ki pa jih malokdo izkoristi in drugi, da praviloma vse turistične destinacije občutijo slabe strani izvensezonskega obdobja, še posebej neklasične destinacije.

V skladu z omenjenimi razmisleki, smo oblikovali 3 konkretne izzive, na katere bodo tekmovalci iskali odgovore in snovali rešitve:

  • IZZIV 1: Kako povezati različne vrste dediščin, še posebej digitalne, in kako vključiti tiste manj znane, še posebej izven sezone?
  • IZZIV 2: Kako povezati dediščino in gastronomijo?
  • IZZIV 3: Kako povezati dediščino z mednarodnih seznamov (Unesco in Znak evropske dediščine) z lokalno ponudbo?

Prav vsi tekmovalci bodo deležni praktičnih nagrad, najboljše tri ekipe z zmagovalnimi idejami (te bo izbrala ocenjevalna komisija) pa bodo prejele tudi denarne nagrade:

1.mesto – 2.500 EUR
2.mesto – 1.500 EUR
3.mesto – 1.000 EUR

Praktične nagrade:

  • izkaznica slovenskega muzejskega društva 2019 (to je izkaznica, ki omogoča brezplačen vstop oz. vstop s popustom v slovenske muzeje, ki jo boste prejeli do konca decembra 2018).
  • IBM: V času prihoda na hackathon in registracije boste imeli tekmovalci možnost registracije na IBM in IBM cloud. Vsak registrirani bo dobil praktično nagrado in IBM Cloud vavčer za 180 dnevno uporabo IBM Cloud storitev.

Tokratni hackathon poteka v dveh delih. Prvi del bo sam hackathon, 29. in 30.09.2018, na katerem bodo udeleženci na način dvodnevnega podatkovnega izziva ob pomoči mentorjev pripravili idejno zasnovo informacijske rešitve.

Najboljše tri rešitve se bodo predstavile na zaključnem dogodku natečaja, ki bo potekal v sklopu »Dnevi Slovenskega turizma« v Portorožu, 09. in 10.10.2018 in bodo ocenjene s strani občinstva.