Več o hackathonu

Več o hackathonu

Dan, ki se ga vedno znova razveselimo – ABC-jev hackathon! To je hackathon v najboljšem pomenu besede, kjer sodelujoči udeleženci na dvodnevnem tekmovanju v skupinah rešujejo izzive.

Kaj vam pride na misel, ko slišite besedo HACKATHON? Skupina srednješolskih mulcev, ki vdira v državne računalniške sisteme? Sliši se grozno, mar ne? Naj vas potolažimo, ne gre za takšno »hackanje«. Hackathoni danes omogočajo izražanje samega sebe in kreativnosti posameznikov, bodisi s pomočjo tehnologije ali preprosto s pomočjo svinčnika, lista papirja in prave ideje.

Gre za organizirane skupine posameznikov, ki iz nič ustvarijo edinstvene rešitve na podlagi dodeljenih izzivov organizatorjev tovrstnih dogodkov. Gre za oblikovanje skupnosti, ki se skupaj uči in izmenjuje znanje. Gre za reševanje problemov in ustvarjanje novih, inovativnih rešitev zanje. Gre za spoznavanje podobno mislečih ljudi. Gre za gradnjo, ker graditi je zabavno in koristno. Gre za skupinsko premikanje meja. Tako osebnih, kot v podjetništvu in inoviranju. Gre za to, da svet sliši tvoje ideje, ki jih bomo skupaj kot ekipa tudi izpeljali.

Se sliši zanimivo? Smo zbudili tvoje zanimanje? Boš med udeleženci? Odlično! Pojdimo lepo po vrsti:

Tokratni hackathon je tik pred vrati, saj bo na sporedu že ob koncu meseca, 29. in 30. septembra.

Tokrat bo izzive družil skupni naslov »Kulturna pustolovščina na dlani«, v katerem se bodo prepletale, tematike kulturne dediščine, turizma ter odprtih podatkov.

Dejstvo: Potovanje lahko izboljša sposobnosti reševanja problemov ter spodbuja kreativnost.

Vsi potujemo, eni bolj, drugi manj. Verjetno smo že vsi imeli kakšen zaplet ali stresno situacijo na potovanju … mogoče le čakanje v vrsti, da pridemo v muzej ali pa večurno iskanje skrite znamenitosti (po navadi v krogu). Takrat možgani delajo na polno! Koliko rešitev ti je takrat padlo na pamet? Boljših predolgov za organizacije, za oblikovalce mobilnih aplikacij, za mesta?

Si pomislil, da bi prav ti s svojimi idejami lahko slovenski turizem ter bogato kulturo še bolj približal tako turistom kot Slovencem? Hackathon je prava priložnost zate in za vse inovatorje, ki bi se radi poglobili v kulturno dediščino, želeli trenirati svoje sive celice ali si preprosto želijo boljših storitev, uspešnejših aplikacij in najboljšo pustolovščino na naslednjem potovanju po Sloveniji!

Mogoče se Slovenija zaradi tvoje rešitve povzdigne še kakšno mesto višje na seznamu »TOP 10 držav, ki jih moraš obiskati«!

Če si pripravljen sprejeti svež izziv, se nam pridruži na hackathonu! Si za?

Kot mnogo držav se tudi Slovenija sooča z izzivom, kako novosti digitalizacije vpeljati v prakso in povezati s področjem kulturne dediščine in turizma. V tem kontekstu sta predvsem pomembna dva razmisleka:  prvi se dotika dejstva, da imajo države ogromne količine odprtih podatkov, ki pa jih malokdo izkoristi in drugi, da praviloma vse turistične destinacije občutijo slabe strani izvensezonskega obdobja, še posebej neklasične destinacije.

V skladu z omenjenimi razmisleki, smo oblikovali 3 konkretne izzive, na katere bodo tekmovalci iskali odgovore in snovali rešitve:

  • IZZIV 1: Kako povezati različne vrste dediščin, še posebej digitalne, in kako vključiti tiste manj znane, še posebej izven sezone?
  • IZZIV 2: Kako povezati dediščino in gastronomijo?
  • IZZIV 3: Kako povezati dediščino z mednarodnih seznamov (Unesco in Znak evropske dediščine) z lokalno ponudbo?

Prav vsi tekmovalci bodo deležni praktičnih nagrad, najboljše tri ekipe z zmagovalnimi idejami (te bo izbrala ocenjevalna komisija) pa bodo prejele tudi denarne nagrade:

  • Prva nagrada: 2.500 EUR
  • Druga nagrada: 1.500 EUR
  • Tretja nagrada: 1.000 EUR

Obenem bodo najboljše ekipe dobile izvrstno priložnost, da svoje rešitve predstavijo na Dnevih slovenskega turizma v Portorožu 9. in 10. oktobra 2018 in si tam pridobijo še oceno občinstva.

Kdo se torej lahko prijavi?

Vsak, ki ima idejo in si želi, da bi ta zaživela v realnem okolju. Dobrodošli so novinci, profesionalci, misleci in entuziasti, pravzaprav vsi ambiciozneži. Vsi, ki vas zanimajo popotovanja, s kulturno-gastronomskim poudarkom.

Ker pa je to kulturno-turistični hackathon, s tehnološkimi rešitvami, si več kot dobrodošel tudi, če si programer. 🙂

Pri razvoju tehnoloških rešitev za predlagane izzive bodo na voljo oblačne platforme Azure, IBM, Oracle? ter za prostorski prikaz podatkov bo na voljo ESRI platforma. Pri razvoju rešitev se priporoča tudi znanje iz programiranja aplikacij v različnih programskih jezikih kot so: java, c++, pyton, Swift, Java Script, Ruby, NodeRed …

Poskrbeli bomo, da bodo ekipe mešane – nekaj programerjev in nekaj vsebincev. Da bodo rešitve čim bolj celovite. Udeleženci boste namreč razporejeni v ekipe od 4 do 6 članov, ki se boste skupaj »potopili« v izzive in jih skupaj reševali 36 ur.

Hackathon je organiziran v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo, Slovensko turistično organizacijo in Ministrstvom za javno upravo ter tehnološkimi partnerji: Microsoft, IBM, Oracle, GDI, Comtrade,  Xlab.

Prvi dan inovativnega vikenda

Drugi dan inovativnega vikenda

ČAS

VSEBINA

ČAS

VSEBINA

8.30 – 9.00

Registracija & Kava

00.00 – 08.30

Delo v ekipah za najbolj zagnane

09.00 – 10.00

Uvodni nagovor organizatorjev, predstavitev komisije, pojasnilo pravil in urnika dogajanja

08.30 – 09.00

Zajtrk, povzetek dogajanja in nadaljnji koraki

10.00 – 12.00

Predstavitev izbranih poslovno-tehničnih izzivov, predstavitev tekmovalcev in uvrstitev v ekipe.

09.00 – 12.30

Delo v ekipah

12.00

Kosilo na lokaciji in spoznavanje sotekmovalcev

12.30

Kosilo na lokaciji

13.00 – 18.00

Delo v ekipah

14.00 – 16.00

Delo v ekipah

18.00

Večerja na lokaciji

16.00 – 18.00

Predstavitve projektov ekip

19.00 – 00.00

Delo v ekipah

18.00

Večerja na lokaciji

18.00 – 19.30

Odločanje komisije o zmagovalcih

19.30 – 20.00

Razglasitev zmagovalcev in zaključno druženje

*Organizator si pridružuje pravico, da urnik spremeni in prilagodi številu tekmovalcev.

Slovenska turistična organizacija

Slovenski turizem na pragu industrije 4.0 potrebuje vizionarske ustvarjalce za prebojne ideje. Kultura, ki je postavljena na piedestal slovenskega turizma predstavlja odličen poligon za skupno ustvarjanje presežkov: kultura, turizem in nove tehnologije imamo dolžnost, da ustvarjamo doživetja z dodano vrednostjo, odgovornostjo do kulturne dediščine in do lokalnega prebivalstva. Na hackathonu boste strokovnjaki in najrazličnejši navdihujoči ustvarjalci prihodnosti snovali prihodnost kulturnega turizma. Skupaj se podajamo na misijo kako uporabiti tehnologije, da bodo le-te naredile naša potovanja enostavnejša, kulturno bogatejša in bolj izkustvena. Začutimo veličino kulturne ponudbe Slovenije in jo približajmo vsakemu prebivalcu in obiskovalcu Slovenije!

 

Ministrstvo za javno upravo

 .   

Ministrstvo za javno upravo, ki spodbuja odpiranje podatkov javnega sektorja in vodi nacionalni portal odprtih podatkov – OPSI (https://podatki.gov.si/), želi v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in Slovensko turistično organizacijo ter ABC pospeševalnikom preko nagradnega natečaja in hackathona dodatno spodbuditi uporabo odprtih podatkov s strani zasebnega sektorja, študentov, start-upov in drugih. Odprti podatki so izjemno pomembni tako za spremljanje dela institucij kakor tudi za razvoj novih digitalnih storitev na različnih področjih, tudi na področju turizma in kulturne dediščine.

 

Ministrstvo za kulturo

 .      

Leto 2018 je evropsko leto kulturne dediščine, v katerem želimo čim več ljudi spodbuditi k odkrivanju in raziskovanju naše bogate in raznolike kulturne dediščine. Še posebej poudarjamo gospodarski in razvojni potencial, ki ga ta nosi v sebi. Dediščino želimo skupaj z dejavnostmi, ki jih generira, postaviti za gibalo odgovornega in trajnostnega turizma, od katerega bodo imeli korist tudi kulturna dediščina in lokalno prebivalstvo. Ministrstvo za kulturo hackathon podpira, saj bodo udeleženci z uporabo novih tehnologij in odprtih podatkov iskali rešitve za boljšo promocijo kulturne dediščine ter bolj kakovostna in osebna doživetja kulturne dediščine v turizmu skozi vse leto povsod po Sloveniji.

 

Microsoft – Generalni sponzor

Poslanstvo Microsofta je omogočiti vsakemu posamezniku in vsaki organizaciji na planetu, da doseže več. V veliko čast si štejemo, da lahko sodelujemo z ministrstvom za javno upravo pri projektih, kot je hackathon “Kulturna pustolovščina na dlani”, saj na ta način dvigujemo nivo digitalne pismenosti med mladimi ter podpiramo prizadevanja vlade v iniciativi zelene referenčne države v digitalni Evropi.

 

IBM Slovenija d.o.o. – Generalni sponzor

IBM se je odločil, da bo tehnološki partner na hackathonu, ki ga sponzorirate MJU in MK zaradi večih razlogov.
Družbeno odgovorno delovanje v slovenskem prostoru.
Dolgoročno partnerstvo s slovensko javno upravo, državnimi inštitucijami in ministrstvi.
Evangelizacija IBM Cloud rešitev kot platforme za inovacije ter za agilen odziv organizacij na nove poslovne in tehnološke trende.

 

GDI

GDi d.o.o., Ljubljana (GDi) je prisotna na slovenskem trgu preko 25 let. Naša dejavnost je, poleg distribucije programske opreme za geografske informacijske sisteme (GIS), vodilnega svetovnega proizvajalca ESRI, ponudba rešitev pri upravljanju virov in premoženja na področju naravnih virov, okolja, varnosti, kmetijstva, telekomunikacij, energetike in industrije. Na hackathonu sodelujemo prvič, zato se veselimo novih, kreativnih uporab tehnologij, v povezavi z odprtimi prostorskimi podatki, kot tudi pridobitev nekaterih svežih idej, zanimivih za obogatitev naše ponudbe rešitev.

 

Oracle

Z veseljem sodelujemo pri razvoju rešitev z visoko dodano vrednostjo, kjer Oraclove oblačne tehnologije omogočajo učinkovit prenos inovativnih idej v praktične in uporabne rešitve.

 

Comtrade

Podjetje Comtrade je podjetje katerega uspeh temelji na znanju in talentih. Vse to je seveda v ljudeh. Mladi in ambiciozni posamezniki pri tem igrajo pomembno vlogo, saj prinašajo v podjetja novo energijo, sveže poglede in ideje, zato se z namenom vključujemo v tovrstne projekte ter s tem pomagamo inovativnim posameznikom vstopiti v svet tehnologij in poslovanja.

Že pred osemnajstimi leti smo razvili tudi svojevrsten koncept poletne šole EdiT, kjer udeleženci rešujejo realne probleme in se učijo dela v projektnih skupinah. EdIT se izvaja v treh državah, na šestih lokacijah podjetja. Prav tako intenzivno sodelujemo pri projektih s Fakulteto za računalništvo in informatiko (FRI) ter drugimi priložnostnimi projekti s katerimi spodbujamo mlade k razmišljanju in razvoju inovacij.

 

XLAB

XLAB zadnjih nekaj let razvija in vzdržuje portal odprtih podatkov, zaradi česar je sodelovanje na hackathonu odprtih podatkov za nas zelo pomembno. Na hackathonu bodo prisotni sodelavci podjetja, ki sodelujejo pri razvoju portala, kot tudi mentorji, ki bodo svetovali na področju razvoja IT produktov in storitev.

 

ABC pospeševalnik

Vizija, ustvarjalno mišljenje in drzna strategija so samo nekatere besede, s katerimi lahko opišemo sodobna podjetja, ki spreminjajo gospodarstvo s svetlobno hitrostjo – gre za mlada zagonska podjetja, tako imenovane “start-upe”.
ABC pospeševalnik je razvil sistem za pospeševanje razvoja inovativnih idej in njihovo uspešno uresničevanje na trgu, na drugi strani pa korporacijam omogoča, da izkoristijo potencial hitrega razvoja novih idej, ki nastajajo tako v podjetju, kot tudi v njegovem okolju.
Hackathon je vstopna točka za zagon inovativnega motorja v podjetju, tekmovalci pa imajo idealno priložnost sodelovati na dvodnevnem intenzivnem tekmovanju, kjer se družijo z istomislečimi ljudmi, pridejo v stik s predstavniki podjetij ter sodelujejo pri snovanju projekta. Nepozabna izkušnja!

hackathon@abc-accelerator.com