VEČ O HACKATHONU

Kaj vam pride na misel, ko slišite besedo HACKATHON?

Skupina srednješolskih mulcev, ki vdira v državne računalniške sisteme? Sliši se grozno, mar ne? Naj vas potolažimo, ne gre za takšno »hackanje«. Hackathoni danes omogočajo izražanje samega sebe in kreativnosti posameznikov, bodisi s pomočjo tehnologije ali preprosto s pomočjo svinčnika, lista papirja in prave ideje.

Gre za organizirane skupine posameznikov, ki iz nič ustvarijo edinstvene rešitve na podlagi dodeljenih izzivov organizatorjev tovrstnih dogodkov. Gre za oblikovanje skupnosti, ki se skupaj uči in izmenjuje znanje. Gre za reševanje problemov in ustvarjanje novih, inovativnih rešitev zanje. Gre za spoznavanje podobno mislečih ljudi. Gre za gradnjo, ker graditi je zabavno in koristno. Gre za skupinsko premikanje meja. Tako osebnih, kot v podjetništvu in inoviranju. Gre za to, da svet sliši tvoje ideje, ki jih bomo skupaj kot ekipa tudi izpeljali.

Se sliši zanimivo? Smo zbudili tvoje zanimanje? Boš med udeleženci? Odlično! Pojdimo lepo po vrsti:

Tokratni hackathon je tik pred vrati, saj bo na sporedu že 5. in 6. oktobra.

Tokrat bo izzive družil skupni naslov »Moja varnost in mobilnost«, v katerem se bodo prepletale tematike preventivne dejavnosti, ugleda policije in mestnega redarstva ter pomoči državljanom.

Na kakšen način meniš da bi Policija in Mestno redarstvo lahko še bolje služila ljudem, ter zagotavljala večjo varnost?

Kaj kot državljan potrebuješ, kaj pogrešaš, kako bi policija in mestno redarstvo lahko še bolje opravljala svoje delo, s čim bi prispevali k manjši ogroženosti, povečani splošni in osebni varnosti, ter boljši mobilnosti?

Si pomislil, da bi prav ti s svojimi idejami lahko Policijo in Mestno redarstvo še bolj približal prebivalstvu?

Hackathon je prava priložnost zate in za vse inovatorje, ki bi se radi poglobili v delovanje Policije, želeli trenirati svoje sive celice ali si preprosto želijo boljših storitev in uspešnejših aplikacij!

Mogoče se Slovenija zaradi tvoje rešitve povzdigne še kakšno mesto višje na seznamu najvarnejših držav na svetu!

Če si pripravljen sprejeti svež izziv, se nam pridruži na hackathonu! Si za?

Kot mnogo držav se tudi Slovenija sooča z izzivi varnosti in mobilnosti.

V ta namen smo oblikovali 3  izzive, na katere bodo tekmovalci iskali odgovore in snovali rešitve:

  • IZZIV 1: Pomoč državljanom
  • IZZIV 2: Preventivna dejavnost
  • IZZIV 3: Krepitev ugleda Policije ter Mestnega redarstva

Prav vsi tekmovalci bodo deležni praktičnih nagrad, najboljše tri ekipe z zmagovalnimi idejami (te bo izbrala ocenjevalna komisija) pa bodo prejele tudi denarne nagrade:

  • Prva nagrada: 2.500 EUR
  • Druga nagrada: 1.500 EUR
  • Tretja nagrada: 1.000 EUR

Kdo se torej lahko prijavi?

Vsak, ki ima idejo in si želi, da bi ta zaživela v realnem okolju. Dobrodošli so novinci, profesionalci, misleci in entuziasti, pravzaprav vsi ambiciozneži. Vsi, ki vas zanima področje varnosti na območju Republike Slovenije in širše.

Ker pa je to varnostno-mobilni hackathon, s tehnološkimi rešitvami, si več kot dobrodošel tudi, če si programer. 🙂

Poskrbeli bomo, da bodo ekipe mešane – nekaj programerjev in nekaj vsebincev. Da bodo rešitve čim bolj celovite. Udeleženci boste namreč razporejeni v ekipe od 4 do 6 članov, ki se boste skupaj »potopili« v izzive in jih skupaj reševali 36 ur.

Hackathon je organiziran v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo, Policijo, Mestno Občino Ljubljana- Mestno redarstvo.

Pri organizaciji so udeleženi: ABC Accelerator, Tehnološki park Ljubljana, generalna sponzorja IBM ter Microsoft in ostali sponzorji GDI, Comtrade,  Xlab.

Strokovno pa sodelujeta tudi Fakulteta za računalništvo in informatiko Ljubljana, ter Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor.

LOKACIJA HACKATHONA

ORGANIZATORJI IN PARTNERJI

Ministrstvo za javno upravo

 

Na področju dostopa do informacij javnega značaja opravlja Ministrstvo za javno upravo dvoje nalog. Ministrstvo za javno upravo je tako kot vsi organi javnega sektorja organ zavezanec za posredovanje informacij, s katerimi razpolaga. Hkrati je ministrstvo resorno pristojno za zakonodajo s področja dostopa do informacij javnega značaja.

Policija

Related image

Policija je postala je moderna in po evropskih merilih oblikovana policijska organizacija, ki je sposobna učinkovito odgovoriti na izzive sodobnega življenja in zagotoviti visoko stopnjo varnosti. Pridobila je samostojnost, pri čemer ministrstvo določa razvojne, organizacijske, kadrovske in druge temeljne usmeritve za njeno delo, skrbi za njeno finančno poslovanje in investicije ter koordinira in usklajuje policijski informacijski in telekomunikacijski sistem s sistemi drugih državnih organov. Ministrstvo pa tudi usmerja in nadzira izvajanje nalog policije.

Mestna občina Ljubljana – Mestno redarstvo

 

Image result for mol

Mestno redarstvo MU MOL kot prekrškovni organ Mestne občine Ljubljana v okviru in v skladu s predpisi zagotavlja pripravo programa varnosti MOL ter na njegovi podlagi skrbi za javno varnost in javni red na območju MOL

ABC Accelerator

Related image

Vizija, ustvarjalno mišljenje in drzna strategija so samo nekatere besede, s katerimi lahko opišemo sodobna podjetja, ki spreminjajo gospodarstvo s svetlobno hitrostjo – gre za mlada zagonska podjetja, tako imenovane “start-upe”.
ABC pospeševalnik je razvil sistem za pospeševanje razvoja inovativnih idej in njihovo uspešno uresničevanje na trgu, na drugi strani pa korporacijam omogoča, da izkoristijo potencial hitrega razvoja novih idej, ki nastajajo tako v podjetju, kot tudi v njegovem okolju.
Hackathon je vstopna točka za zagon inovativnega motorja v podjetju, tekmovalci pa imajo idealno priložnost sodelovati na dvodnevnem intenzivnem tekmovanju, kjer se družijo z istomislečimi ljudmi, pridejo v stik s predstavniki podjetij ter sodelujejo pri snovanju projekta. Nepozabna izkušnja!

.

Tehnološki Park Ljubljana

 

Smo največji inovacijski ekosistem za komercializacijo znanja in tehnologij v JV Evropi.

Microsoft

    Generalni sponzor

Poslanstvo Microsofta je omogočiti vsakemu posamezniku in vsaki organizaciji na planetu, da doseže več. V veliko čast si štejemo, da lahko sodelujemo pri projektih, kot je hackathon “Moja varnost in mobilnost”, saj na ta način dvigujemo nivo digitalne pismenosti med mladimi ter podpiramo prizadevanja vlade v digitalni Evropi.

IBM Slovenija d.o.o. 

Generalni sponzor

IBM se je odločil, da bo tehnološki partner na hackathonu, ki ga sponzorirate MJU zaradi večih razlogov.
Družbeno odgovorno delovanje v slovenskem prostoru.
Dolgoročno partnerstvo s slovensko javno upravo, državnimi inštitucijami in ministrstvi.
Evangelizacija IBM Cloud rešitev kot platforme za inovacije ter za agilen odziv organizacij na nove poslovne in tehnološke trende.

GDI

GDi d.o.o., Ljubljana (GDi) je prisotna na slovenskem trgu preko 25 let. Naša dejavnost je, poleg distribucije programske opreme za geografske informacijske sisteme (GIS), vodilnega svetovnega proizvajalca ESRI, ponudba rešitev pri upravljanju virov in premoženja na področju naravnih virov, okolja, varnosti, kmetijstva, telekomunikacij, energetike in industrije. Na hackathonu sodelujemo prvič, zato se veselimo novih, kreativnih uporab tehnologij, v povezavi z odprtimi prostorskimi podatki, kot tudi pridobitev nekaterih svežih idej, zanimivih za obogatitev naše ponudbe rešitev.

Comtrade

 

Podjetje Comtrade je podjetje katerega uspeh temelji na znanju in talentih. Vse to je seveda v ljudeh. Mladi in ambiciozni posamezniki pri tem igrajo pomembno vlogo, saj prinašajo v podjetja novo energijo, sveže poglede in ideje, zato se z namenom vključujemo v tovrstne projekte ter s tem pomagamo inovativnim posameznikom vstopiti v svet tehnologij in poslovanja.

Že pred osemnajstimi leti smo razvili tudi svojevrsten koncept poletne šole EdiT, kjer udeleženci rešujejo realne probleme in se učijo dela v projektnih skupinah. EdIT se izvaja v treh državah, na šestih lokacijah podjetja. Prav tako intenzivno sodelujemo pri projektih s Fakulteto za računalništvo in informatiko (FRI) ter drugimi priložnostnimi projekti s katerimi spodbujamo mlade k razmišljanju in razvoju inovacij.

 

XLAB

 

XLAB zadnjih nekaj let razvija in vzdržuje portal odprtih podatkov, zaradi česar je sodelovanje na hackathonu odprtih podatkov za nas zelo pomembno. Na hackathonu bodo prisotni sodelavci podjetja, ki sodelujejo pri razvoju portala, kot tudi mentorji, ki bodo svetovali na področju razvoja IT produktov in storitev.

Fakulteta za računalništvo in informatiko Ljubljana

 

Image result for fakulteta za računalništvo in informatiko ljubljana

Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani je vodilna visokošolska in raziskovalna institucija na področju računalniške in informacijske znanosti v Sloveniji.

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor

 

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (UM FERI) posredujemo študentom znanja, temelječa na mednarodno priznanem znanstvenoraziskovalnem delu ter jim s tem omogočamo uspešno vključevanje v bodoča delovna okolja v Sloveniji in v mednarodnem prostoru.