POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

Vse, kar si želel vedeti o hackathonu, pa nisi upal vprašati

1) Kdo se lahko prijavi?

Vsak, ki ima idejo in si želi, da bi ta zaživela v realnem okolju. Dobrodošli so novinci, profesionalci, misleci in entuziasti, pravzaprav vsi ambiciozneži. Vsi, ki vas zanimajo popotovanja, s kulturno-gastronomskim poudarkom. Ker je hackathon tudi tehnične narave, povabite tudi svoje programerske kolege in kolegice. Iščejo se tako programerji kot vsebinci.

3) Ali bom na hackathonu delal na svoji zamisli?

Ni nujno. Ker so izzivi podani vnaprej in ker mora ob prijavi vsak tekmovalec napisati svojo idejo, je torej odvisno s kom boš v ekipi in za katero idejo se boste skupaj odločili. Ker pa se nikoli ne ve, si seveda vnaprej pripravi koncept strategije razvoja ideje. Če boš pripravljen in boš o tem vedel več, je tudi večja verjetnost, da se bo ekipa odločila za ravno to idejo.

5) Koliko moram biti star?

Za hackathon je edini pogoj polnoletnost. Ker je izziv precej kreativen, je zaželjeno, da se na izziv prijavi čimveč profilov in različne starosti.

7) Kako bo to izgledalo? Dobimo nalogo – kaj pa potem?

Sam urnik dogajanja najdeš pod zavihkom več o hackathonu. Tekmovalci ob prihodu prejmejo izzive na katerih bodo delali in izvejo, s kom so v skupini in katero je njihovo »delovno mesto«. Ekipe v uvodnem delu dobijo smernice, v katero smer naj razvijajo idejo, kako pa jo potem oblikujejo, je odvisno od posamezne ekipe. Samo dogajanje ves čas spremljajo tudi mentorji z različnih področjih, ki jo sestavljajo predstavniki ABC pospeševalnika in sodelujočih partnerjev. Mentorji vas bodo tekom tekmovanja tudi usmerjali, v kolikor boste z razvojem ideje zašli predaleč. Končne izdelke bo ocenjevala strokovna komisija, kaj pa bodo ocenjevali pa je obrazloženo v besedilu javnega natečaja.

9) Če ostanem čez noč, kje bom spal?

Na tovrstnih dogodkih je počitka bolj malo. Prostor za počitek bo urejen (ležalniki v »tihi« pisarni), medtem ko za kakršno drugo obliko prenočevanja ni poskrbljeno. V kolikor meniš, da ne bo potrebe po nepretrganem delu, za prenočišče poskrbiš sam.

2) V prijavi moram podati svojo idejo – kako razdelana mora biti?

Predvsem je pomembno, da jo imaš! V prijavi jo v nekaj stavkih pojasni, kar bo za začetek dovolj. Predlagana ideja je pogoj za vstop na tekmovanje, izvirna ideja pa bo prinesla pri izboru dodatno pozornost komisije. Bolj razdelan koncept ti torej lahko prinese prednost pri izbiri udeležencev samega hackhatona. Zato le pogumno – posreduj nam svoje zamisli, ideje, prebliske.

4) S kom bom v ekipi?

Na podlag prijav bo komisija izbrala udeležence. Če se prijaviš samostojno, boš dodeljen v ekipo, ki ti bo najbolj ustrezala glede na tvoje znanje. Lahko pa se s prijatelji prijavite kot ekipa! Pozor – vsak tekmovalec mora izpolniti svojo prijavnico!
Če se prijavite kot ekipa, obstaja verjetnost, da v ekipo dobite tudi kakšnega programerja ali pa vsebinca, odvisno od vaše originalne sestave in profilov. Za uspešno reševanje izziva ekipe namreč potrebujejo več različnih profilov 🙂

6) Kaj pa izobrazba?

Ni predpogoj. Pomembno je, da je vaša ideja izvirna. Na samem tekmovanju pa so, bolj kot izobrazba, pomembni kreativnost, izvirnost, sposobnost dela v ekipi in odprtost za nove zamisli, ki na tekmovanju lahko tvojo idejo popeljejo v čisto druge smeri, kot je v tem trenutku.

8) Kaj moram imeti s seboj?

Ker gre za poslovni hackhaton, kakršna koli sredstva uporabljate za pripravo poslovnih načrtov. Lahko je prenosnik, lahko pa tudi blok. Končno prezentacijo ekipa nato pripravi v skladu s tem. V kolikor boste delali s prenosnikom, bo končna prezentacijo v pptju ali keynoteu, v kolikor boste uporabljali bloke in zapiske, boste imeli flip charte, na katere boste lahko izdelali končne predstavitve končnega izdelka.